Szczep: Grenache/Garnacha
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Odmiana charakterystyczna dla zachodniego Morza Śródziemnego, występuje w południowej Francji i Algierii (grenache), na Sardynii (cannonau) i północnej Hiszpanii (garnacha). Z tej śródziemnomorskiej lokalizacji wyłamują się uprawy w Kraju Basków (garnatxa) skierowanym w stronę zimnych Biskajów, a nie ciepłego Południa, ale ten jeden wyjątek możemy uznać za potwierdzający regułę. Poza Europą spore nasadzenia grenache są w Australii.
Aromaty garnachy są owocowo – ziołowe: wiśnie, czereśnie, maliny, śliwki, skórka pomarańczy, lukrecja, tymianek, goździki. Szczep jest z jednej strony wszechstronny, z drugiej trudny. Dlaczego? Wszechstronny, ponieważ wytwarza się z niego zarówno wytrawne, jak i słodkie wina (vin doux naturel), czerwone, oraz różowe, ponadto bardzo dobrze daje się kupażować. Trudny, ponieważ daje wina o stosunkowo niskiej kwasowości i wysokim stężeniu alkoholu, przez co w piciu wydają się płaskie i ciężkie. Dlatego bardziej popularne od jednoszczepowych są wersje kupażowane. W Hiszpanii na ogół łączy się garnachę z tempranillo, we Francji – z syrah, a w Australii z syrah i mourvèdre (GSM: grenache – syrah – mourvèdre).
Grenache jako wino różowe dobrze pić do sałat, przekąsek lub jako aperitif. Ze względu na stosunkowo wysokie, jak na rosé, stężenie alkoholu, dobrze sprawdzi się przy letnich, grillowanych potrawach (kiełbaski, halloumi, warzywa). Czerwona wersja zdecydowanie pasuje do grillowanych cięższych, tłustych mięs.
Aromaty garnachy są owocowo – ziołowe: wiśnie, czereśnie, maliny, śliwki, skórka pomarańczy, lukrecja, tymianek, goździki. Szczep jest z jednej strony wszechstronny, z drugiej trudny. Dlaczego? Wszechstronny, ponieważ wytwarza się z niego zarówno wytrawne, jak i słodkie wina (vin doux naturel), czerwone, oraz różowe, ponadto bardzo dobrze daje się kupażować. Trudny, ponieważ daje wina o stosunkowo niskiej kwasowości i wysokim stężeniu alkoholu, przez co w piciu wydają się płaskie i ciężkie. Dlatego bardziej popularne od jednoszczepowych są wersje kupażowane. W Hiszpanii na ogół łączy się garnachę z tempranillo, we Francji – z syrah, a w Australii z syrah i mourvèdre (GSM: grenache – syrah – mourvèdre).
Grenache jako wino różowe dobrze pić do sałat, przekąsek lub jako aperitif. Ze względu na stosunkowo wysokie, jak na rosé, stężenie alkoholu, dobrze sprawdzi się przy letnich, grillowanych potrawach (kiełbaski, halloumi, warzywa). Czerwona wersja zdecydowanie pasuje do grillowanych cięższych, tłustych mięs.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Hiszpania, Włochy, Australia, kupaż, GSM, grill, różowe, czerwone, wytrawne