Szczep: Furmint
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Wizytówka Węgier, w winiarstwie odgrywająca rolę podobną do tej, w jakiej w sztuce kulinarnej został obsadzony gulasz, a w modowej – kruczoczarny wąs i bekiesza. Poza Węgrami szczep ten występuje głównie w Chorwacji (pod nazwą Pošip) i Słowenii (jako šipon), jednakże nie osiągnął tam znaczenia takiego, jak w swojej ojczyźnie. Niewielkie nasadzenia są na antypodach (RPA i Australii).
Furmint „sam w sobie” daje wina kwasowe, silnie wytrawne, o aromatach i smakach cytrusów, brzoskwiń, świeżych orzechów włoskich (takich wrześniowych, obieranych z odpadającej, zielonej skórki i wilgotnych w środku) z korzennym, imbirowym pieczeniem. Jednak poza wersją wytrawną stanowi również podstawę wina słodkiego – sławnego słodkiego tokaju, o którym piszemy w innym miejscu.
Łączenie wytrawnego furminta z jedzeniem jest tyleż łatwe, co przyjemne – pasuje do dań z ryżem (risotto w różnych wersjach), ryb, sałat, lżejszych potraw z wieprzowiną. Dobrze sprawdza się także przy łączeniu go z daniami kuchni polskiej, zwłaszcza tymi, w których pojawia się kiszona kapusta (pierogi z kapustą, bigos).
Furmint „sam w sobie” daje wina kwasowe, silnie wytrawne, o aromatach i smakach cytrusów, brzoskwiń, świeżych orzechów włoskich (takich wrześniowych, obieranych z odpadającej, zielonej skórki i wilgotnych w środku) z korzennym, imbirowym pieczeniem. Jednak poza wersją wytrawną stanowi również podstawę wina słodkiego – sławnego słodkiego tokaju, o którym piszemy w innym miejscu.
Łączenie wytrawnego furminta z jedzeniem jest tyleż łatwe, co przyjemne – pasuje do dań z ryżem (risotto w różnych wersjach), ryb, sałat, lżejszych potraw z wieprzowiną. Dobrze sprawdza się także przy łączeniu go z daniami kuchni polskiej, zwłaszcza tymi, w których pojawia się kiszona kapusta (pierogi z kapustą, bigos).
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Węgry, białe, wytrawne, ryby, risotto, sałaty, bigos