Szczep: Fiano
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Południowowłoska odmiana o bardzo długiej historii. Wprawdzie legendy mówią o jej starożytnym, greckim rodowodzie (greckie kolonie na wybrzeżach Italii), jednak te hipotezy są trudne do zweryfikowania. Natomiast wiadomo, że już w XIII wieku fiano było znane i cenione (zachowały się dokumenty z tamtej epoki).
Katastrofą dla fiano była plaga filoksery w II połowie XIX wieku. Po niej odmiana praktycznie całkowicie wyginęła, dopiero w latach 1970. podjęto zakończone sukcesem starania na rzecz jej odtworzenia. Dzięki temu możemy cieszyć się tym przyjemnym, białym winem.
Sercem upraw fiano jest Kampania, głównie Irpinia i Avellino (rejoon Neapolu) oraz Sycylia, niewielkie nasadzenia są także w USA i Australii.
Mimo, że pochodzi z południa, fiano ma w sobie wystarczająco wysoki poziom kwasowości, dzięki czemu daje wina orzeźwiające, owocowe (cytrusy, ananasy, jabłka) z nutami mineralnymi. Dobrze komponują się one z rybami i owocami morza.
Sercem upraw fiano jest Kampania, głównie Irpinia i Avellino (rejoon Neapolu) oraz Sycylia, niewielkie nasadzenia są także w USA i Australii.
Mimo, że pochodzi z południa, fiano ma w sobie wystarczająco wysoki poziom kwasowości, dzięki czemu daje wina orzeźwiające, owocowe (cytrusy, ananasy, jabłka) z nutami mineralnymi. Dobrze komponują się one z rybami i owocami morza.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Morze Śródziemne, wino białe, wytrawne, ryby, owoce morza