Szczep: Picolit

Nazwa tej odmiany bardziej kojarzącej się z kamieniem, niż winoroślą ma kilka wersji (np. piccolit, piccolito, piccolitt, pikolit). Szczep pochodzi z obszaru północno – wschodniej Italii i stamtąd przeniknął również do Austrii, Słowenii czy Chorwacji. Sporą popularność zdobył w XVIII wieku dzięki Fabio Asquiniemo – miejscowemu arystokracie i agronomowi, miłośnikowi win z tej odmiany. Promowany przez niego Picolit docierał do Niemiec, Francji i Rosji. Jednak w XIX wieku szczep ten stracił na popularności w konkurencji z innymi, łatwiejszymi w uprawie. W połowie XX wieku nastąpił jego renesans i obecnie jest on jednym z ważniejszych odmian Friuli – Wenecji Julijskiej.

Ze względu na wysokie stężenie cukru oraz wysoki poziom kwasowości, pikolit jest materiałem bardzo dobrze nadającym się do wyrobu win słodkich. Owoce pochodzą z późnego zbioru, ewentualnie są podsuszane (passito). Wino w smaku bardzo kwiatowe i morelowo – brzoskwiniowe.

Picolit serwuje się zarówno jako aperitif (mniej słodkie wersje), jak i wino deserowe.
Słowa kluczowe: Włochy, Friuli - Wenecja Julijska, wino białe, wino słodkie, passito
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo