Szczep: Tempranillo

Czerwona, intensywna w barwie odmiana typowa dla Półwyspu Iberyjskiego, poza którym jest uprawiana w niewielkich ilościach. Podstawa win z takich regionów jak Rioja, Ribera del Duero czy Toro. W Portugalii (nazywane tinta roriz lub aragonês) wchodzi w skład porto, ale również sprzedawane jest jako wino niewzmacniane. Zależnie od siedliska oraz rocznika, smaki i aromaty tempranillo oscylują między kwaśnymi, czerwonymi owocami (chłodniejsza lokalizacja lub rocznik) a węgierkami, rodzynkami i suszonymi owocami (więcej ciepła). Poza tymi smaczkami w tempranillo da się wyczuć nuty ziołowe (koperek, liść laurowy, gorczyca), drewno (cedr, węgiel drzewny) i tytoń. Jeśli było beczkowane (a w Hiszpanii to bardzo częste), obok tych aromatów pojawiają się typowo beczkowe – słodkie przyprawy korzenne i kokos. Taniny są umiarkowanie silne, stężenie alkoholu może być wysokie (do 14%), ale to nic dziwnego w winach południowoeuropejskich.

Tempranillo bardzo dobrze sprawdza się przy zestawianiu go z jedzeniem. Najbardziej oczywiste wydają się być w tym przypadku połączenia z czerwonym mięsem, zwłaszcza, gdy jest ono w zawiesistym sosie. Poza tym warto pić je do potraw mącznych (pizza, makarony), lub tłustych przekąsek (suszona czy dojrzewająca wędlina i sery).
Słowa kluczowe: Hiszpania, Portugalia, czerwone, wytrawne, mięso, pizza, makarony, tinto fino, tinto de toro
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo