Cava

cava
Tak, jak prosecco można uznać za musujący symbol Włoch, tak cavie przypadłaby analogiczna rola w Hiszpanii. Produkuje się ją od lat 1870. I, choć przepisy apelacyjne dopuszczają jej wytwarzanie na terenie całej Hiszpanii, to jej ojczyzną, tak jak 140 lat temu, nadal jest Katalonia.

Ujmując temat w największym skrócie – cava to wino musujące wytwarzane w Hiszpanii metodą klasyczną (szampańską), czyli poprzez refermentowanie w butelkach dosłodzonego i zaszczepionego drożdżami wina bazowego. Na ogół pochodzi ono z trzech szczepów winorośli – parellada, macabeo i xarel*lo, jednak przepisy dopuszczają także inne odmiany. Białe - chardonnay, malvasię (subirat parent) i czerwone - garnachę, monastrell, pinot noir i trepat. Dodatek tych ostatnich zwykle stosowany jest przy produkcji cavy różowej.

Ze względu na wiek, wyróżnia się trzy klasy tego wina musującego: cavę (przynajmniej 9 miesięcy dojrzewania), cavę reservę (co najmniej 15 miesięcy dojrzewania) i cavę gran reservę (dojrzewa przynajmniej 30 miesięcy). Od końca 2016 roku istnieje także kategoria specjalna – Cava de Paraje Calificada obejmująca wina wytrawne (Brut) produkowane z winogron wyhodowanych na szczególnie wartościowych parcelach, przy zastosowaniu wyśrubowanych wymogów w zakresie wydajności z hektara i sposobu produkcji, dojrzewające co najmniej 36 miesięcy.

Bukiet cavy może być bardzo bogaty. Są w nim zarówno elementy owocowe (jabłka, gruszki, brzoskwinie, cytrusy), kwiatowe (rumianek, jaśmin), jak i pochodzące z obumierających drożdży (chleb, tost, migdały, orzechy).

Cava jest zróżnicowana ze względu na zawartość cukru resztkowego od stylu bardzo wytrawnego (Brut Nature) po słodki (Dulce). Dzięki temu ma bardzo szerokie zastosowanie gastronomiczne zarówno jako aperitif, jak i dodatek do posiłków. Pod tym względem dobrze współgra z przekąskami (sery i wędliny, zwłaszcza iberyjskie szynki), pastami czy daniami z ryżem. Doskonale łączy się również z rybami i owocami morza, a wersja wytrawna dobrze współgra z lżejszymi mięsami (drób, jagnięcina).
Słowa kluczowe: Hiszpania, musujące, białe, różowe, ryby, owoce morza, przekąski, aperitif
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.