Produkcja win musujących – metoda klasyczna

Metoda uchodząca za najbardziej szlachetny sposób wytwarzania win musujących. Za miejsce jej powstania uznaje się Szampanię (a autorstwo przypisuje się Dom Pierre’owi Pérignonowi), choć są mocne dowody na to, że wcześniej w taki sposób wytwarzano wina w Anglii. Jednak, pomimo tych zastrzeżeń jej druga nazwa brzmi – „ szampańska”.

Wina musujące produkowane tą metodą wytwarza się dwuetapowo. Najpierw powstaje spokojne wino bazowe. Następnie jest kupażowane z innymi winami bazowymi i powstałą mieszankę rozlaną do butelek dosładza się oraz szczepi drożdżami. Spreparowane w ten sposób flaszki są kapslowane i wędrują do piwnicy, aby nastąpiła w nich druga fermentacja, nasyciły się dwutlenkiem węgla i dojrzały. Ten proceder trwa od kilku miesięcy do kilku lat i kończy się usunięciem osadu martwych drożdży. Polega on na powolnym przechylaniu butelki denkiem do góry tak, by martwe drożdże zebrały się u wylotu szyjki. Następnie jest ona zamrażana, zdejmuje się kapsel i ciśnienie wypycha zmarznięty czop osadu na zewnątrz. Pozostaje wówczas tylko uzupełnienie powstałego w butelce ubytku (niekiedy dodaje się także określoną dawkę cukru, by osiągnąć słodszą wersję wina) i przygotowanie do wysyłki.

Mimo, że metoda nazywana jest szampańską, stosuje się ją nie tylko w Szampanii. W innych regionach Francji powstają w ten sposób cremanty. W Niemczech, Austrii i w Czechach – sekty, w Hiszpanii – cava, we Włoszech franciacorta, a w RPA – Cap Classique. Należy jednak pamiętać, że do tych win, mimo podobnej genezy technologicznej, nie stosuje się nazwy szampan. Ta zastrzeżona jest wyłącznie dla musujących win produkowanych metodą tradycyjną w Szampanii.
Słowa kluczowe: wino musujące, szampan, cava, sekt, franciacorta
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.