Retsina

Retsina jest winem bardzo nietypowym, patrząc z perspektywy współczesnych norm winiarskich przywiązujących dużą wagę do szczepów winorośli oraz regionu pochodzenia. Z tego punktu widzenia można ją uznać co najwyżej za napój winny, w którym odmiana winorośli nie gra wielkiej roli, region Grecji, w której powstał – również, natomiast kluczowe znaczenie nadaje się elementowi rzadko spotykanemu w winiarstwie – dodatkowi sosnowej żywicy. Jest on bowiem niezbędny, by w ogóle móc mówić o retsinie.

Geneza tego stylu wina tkwi w greckiej starożytności. Wówczas wino było przechowywane w glinianych amforach od wewnątrz uszczelnianych sosnową żywicą, co zabezpieczało je przed utlenianiem. Miało jednak ten efekt uboczny, że dodawało charakterystycznego, terpentynowego posmaku. I choć z czasem amfory zostały zastąpione przez drewniane beczki, żywiczny smak nie został zapomniany i przetrwał do dziś.

Współczesna retsina budzi tak zachwyty, jak obrzydzenie. Wytwarza się ją w trzech wersjach kolorystycznych (czerwonej, różowej i białej), choć ta ostatnia jest najpopularniejsza. Jej podstawą najczęściej jest moszcz uzyskiwany z gron odmian takich jak savatiano, muskat, assyrtiko, czy rhoditis. zawsze jest on aromatyzowany sosnową żywicą. Stopień nasycenia jest różny, zależnie od oczekiwań konsumentów. W efekcie retsina pachnie i smakuje podsuszanymi jabłkami, olejkiem cytrusowym, terpentyną, sosnowymi szczapkami. na pewno nie jest to bukiet typowy, jednak ma swoich zwolenników.

Wino tego stylu pija się na ogół do dań z ryb i owoców morza (zwłaszcza grillowanych) i meze, czyli tradycyjnych greckich przekąsek składających się z drobnych potraw mięsnych (np. baranina), rybnych, warzywnych i mlecznych (różnego rodzaju sery). Savoir vivre wymaga, by pijąc retsinę zrezygnować z kieliszków na rzecz szklaneczek z grubego szkła.
Słowa kluczowe: Grecja, wino białe, wino do ryb, owoce morza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.