Hiszpańska klasyfikacja win
Wina z Hiszpanii należą do popularniejszych w Polsce, jednak nie zawsze informacje zawarte na ich etykietach są w pełni zrozumiałe przez konsumentów. Utrudnia to bariera językowa, oraz specjalistyczna terminologia. Pół biedy, jeśli możemy o radę zapytać sprzedawcę, ale często nawet nie możemy liczyć na taką pomoc.
Wina hiszpańskie są klasyfikowane wg dwóch kryteriów: miejsca pochodzenia oraz czasu dojrzewania. Pierwsza skala obejmuje sześć kategorii, druga – trzy, choć niekiedy stosuje się jeszcze dodatkowe dwie (Joven i Roble). Pod względem pochodzenia wina hiszpańskie dzieli się na:
Teoretycznie klasyfikacja ta obejmuje wina od najniższej do najwyższej jakości, jednak realia nie są tak klarowne. Ponieważ przepisy DO czy DOC nakładają różne ograniczenia i wymogi, co ambitniejsi producenci o własnych pomysłach na wino nierzadko rezygnują z ubiegania się o ten status i wolą wytwarzać Vino de Mesa czy Vino de la Tierra, których regulacje są bardzo ogólne i dają dużo swobody eksperymentowania. Dlatego w najniższych kategoriach tej klasyfikacji można znaleźć prawdziwe perełki. Jednak nie ma co liczyć na ich pojawienie się na półkach polskich supermarketów.
Pod względem długości czasu dojrzewania w Hiszpanii stosuje się podział na cztery kategorie:
Powyższe klasyfikacje są ogólnymi dla całej Hiszpanii. Władze poszczególnych regionów winiarskich mają jednak możliwość ich samodzielnego modyfikowania, stąd niekiedy mogą się one różnić od regulacji ogólnych.
Wina hiszpańskie są klasyfikowane wg dwóch kryteriów: miejsca pochodzenia oraz czasu dojrzewania. Pierwsza skala obejmuje sześć kategorii, druga – trzy, choć niekiedy stosuje się jeszcze dodatkowe dwie (Joven i Roble). Pod względem pochodzenia wina hiszpańskie dzieli się na:
- Vino de Mesa– najprostsze wino, które pochodzi z winogron o nieustalonej jakości i pochodzeniu, ale spełnia wymogi sanitarne i technologiczne.
- Vino de la Tierra– wino o tyle lepsze od stołowego, że jest sprecyzowane, z jakiej części Hiszpanii pochodziły grona, z których powstało
- Vinos de Calidad con Indicacion Geografica – lepsze wina VdlT, ale jeszcze nie spełniające wymogów DO
- Denominación de Origen – wino produkowane w określonym regionie winiarskim, spełniające wymogi organu nadzorczego (Consejo Regulador) w zakresie szczepów winorośli, technik upraw, produkcji, dojrzewania itp.
- Denominación de Origen Calificada – wina pochodzące z regionów (obecnie są to Rioja i Priorat) o szczególnie wysoko cenionych produktach, restrykcyjnych regułach winogrodnictwa i winiarstwa i stałej, bardzo wysokiej jakości win.
- Vino de Pago – wino pochodzące z konkretnej posiadłości o znanej historii, ustalonej wysokiej renomie i jakości wina. Może być wytwarzane wyłącznie z gron wyhodowanych w tej posiadłości.
Teoretycznie klasyfikacja ta obejmuje wina od najniższej do najwyższej jakości, jednak realia nie są tak klarowne. Ponieważ przepisy DO czy DOC nakładają różne ograniczenia i wymogi, co ambitniejsi producenci o własnych pomysłach na wino nierzadko rezygnują z ubiegania się o ten status i wolą wytwarzać Vino de Mesa czy Vino de la Tierra, których regulacje są bardzo ogólne i dają dużo swobody eksperymentowania. Dlatego w najniższych kategoriach tej klasyfikacji można znaleźć prawdziwe perełki. Jednak nie ma co liczyć na ich pojawienie się na półkach polskich supermarketów.
Pod względem długości czasu dojrzewania w Hiszpanii stosuje się podział na cztery kategorie:
- Joven – wino, które nie dojrzewało w beczce.
- Roble – wino dojrzewało kilka miesięcy w beczce, ale nie spełnia wymogów crianzy
- Crianza – wino dojrzewało co najmniej 2 lata, z czego 6 miesięcy w beczce (czerwone), lub co najmniej rok, z czego 6 miesięcy w beczce (białe i różowe)
- Reserva – wino dojrzewało co najmniej 3 lata, z czego rok w beczce (czerwone), lub co najmniej dwa lata, z czego 6 miesięcy w beczce (białe i różowe)
- Gran Reserva – wino dojrzewało co najmniej 5 lat, z czego 18 miesięcy w beczce (czerwone), lub co najmniej 4 lata, z czego 6 miesięcy w beczce (białe i różowe)
Powyższe klasyfikacje są ogólnymi dla całej Hiszpanii. Władze poszczególnych regionów winiarskich mają jednak możliwość ich samodzielnego modyfikowania, stąd niekiedy mogą się one różnić od regulacji ogólnych.
Słowa kluczowe: Hiszpania, rodzaje wina, dojrzewanie wina