Rozmowy o winie

Terroir - Ziemia w butelce

Słowo – klucz współczesnego winiarstwa, zwłaszcza tego ze starego świata i z zamożniejszej jego części. Dlatego właśnie rozważań o terroir dużo częściej się wysłuchuje we Francji, Włoszech czy Niemczech, niż w Bułgarii,...
Czytaj więcej

Produkcja win musujących – metoda Martinottiego – Charmata

Metoda tańsza, prostsza i łatwiejsza, niż klasyczna, do zastosowania w przemysłowej produkcji win musujących. Powstała pod koniec XIX wieku we Włoszech. Jej autorem był Federico Martinotti,...
Czytaj więcej

Produkcja win musujących – metoda klasyczna

Metoda uchodząca za najbardziej szlachetny sposób wytwarzania win musujących. Za miejsce jej powstania uznaje się Szampanię (a autorstwo przypisuje się Dom Pierre’owi Pérignonowi), choć...
Czytaj więcej

Korki i zakrętki

- Czy zakrętka na butelce to oznaka niższej jakości wina? – to pytanie bardzo często pojawia się w trakcie degustacji. Odpowiedź od jakiegoś czasu jest jednoznaczna – nie. Wprawdzie w początkach swojego funkcjonowania...
Czytaj więcej

Hiszpańska klasyfikacja win

Hiszpańska klasyfikacja win
Wina z Hiszpanii należą do popularniejszych w Polsce, jednak nie zawsze informacje zawarte na ich etykietach są w pełni zrozumiałe przez konsumentów. Utrudnia to bariera językowa...
Czytaj więcej

Filoksera

Filoksera
Mała, amerykańska mszyca, która rzuciła na kolana europejskie winiarstwo. Sam owad pojawił się przypadkowo. W latach 1850. brytyjscy botanicy przywieźli na Wyspy sporą ilość...
Czytaj więcej

Cava

cava
Tak, jak prosecco można uznać za musujący symbol Włoch, tak cavie przypadłaby analogiczna rola w Hiszpanii. Produkuje się ją od lat 1870. I, choć przepisy apelacyjne dopuszczają jej wytwarzanie...
Czytaj więcej

Botrytyzacja

Botrytyzacja
Jeden z bardziej interesujących procesów dokonujących się podczas dojrzewania owoców winorośli. Polega on na rozwoju wewnątrz jagód grzyba Botrytis cinerea, który jest bardzo niebezpiecznym...
Czytaj więcej

Gemischter satz

Gemischter satz
Austriacki styl wina, który ma wprawdzie długą historię, ale oficjalnie status apelacji (Wiener Gemischter Satz DAC) otrzymał w 2013 roku. Jego geneza tkwi w dawnych technikach upraw winogron...
Czytaj więcej

Bikavér

Bikavér
Bikavér (najszęściej Egri, czyli pochodzący z Egeru), to obok Tokaju największa sława winiarskich Węgier. Jego historia nie jest tak bogata, jak tokajska (sięga końca XIX wieku) i narosło w niej wiele...
Czytaj więcej

Niemiecka klasyfikacja win

Niemiecka klasyfikacja win
Niemieckie przepisy dotyczące produkcji i klasyfikacji wina są jednymi z bardziej rygorystycznych na świecie i na ten system składają się zarówno regulacje państwowe, jak i przepisy apelacyjne...
Czytaj więcej

Eiswein

eiswein
Historycznie rzecz biorąc eiswein jest winem typowo niemieckim. Tutaj powstał i tutaj powstają jego najwyżej cenione marki. Jednak z czasem pojawił się także w innych częściach winiarskiego świata...
Czytaj więcej

Szampan

Trudno wyobrazić sobie luksusowe życie bez szampana. Jest wiele rodzajów drogich win, jednak szampan ma w sobie coś, co sprawia, że zawsze i praktycznie każdemu kojarzy się z sukcesem...
Czytaj więcej

Retsina

Retsina jest winem bardzo nietypowym, patrząc z perspektywy współczesnych norm winiarskich przywiązujących dużą wagę do szczepów winorośli oraz regionu pochodzenia. Z tego punktu...
Czytaj więcej

Apelacja

'Apelacja' to jedno z kluczowych słów przy opisywaniu świata win. Funkcjonuje od niespełna stulecia, ale bez niego trudno byłoby sobie wyobrazić funkcjonowanie tej branży, ba, być może gdyby nie przepisy...
Czytaj więcej

Wina pomarańczowe

Najczęściej klasyfikujemy wina ze względu na ich kolor wyróżniając białe, czerwone i różowe. Jednak od kilkunastu lat na rynku istnieje także czwarta kategoria kolorystyczna – wino pomarańczowe....
Czytaj więcej
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.