Region: Valpolicella

Gdyby porównywać wino do muzyki rockowej, amarone lokowałoby się stylistycznie w rejonach bardziej melodyjnego heavy metalu. Jest moc, power i uderzenie, ale jednocześnie miła uchu linia melodyczna. Valpolicella znajduje się nad Adygą, na wzgórzach na północ od Werony. Klimat w porównaniu z resztą Wenecji Euganejskiej nie jest tam specjalnie gorący, co nie sprzyja koncentracji w winogronach cukrów i substancji aromatycznych. W związku z tym powstała (już w starożytności) technika mająca uzupełnić ten brak – passito – polegająca na podsuszaniu dojrzałych gron tak, by straciły część wody, zaś ich sok zgęstniał i stał się bardziej intensywny. Początkowo zabieg ten przeprowadzano na słomianych matach rozłożonych w ciepłych częściach winnicy lub winiarni, obecnie na skalę przemysłową dokonuje się go w specjalnie zaprojektowanych suszarniach o kontrolowanej temperaturze i wilgotności powietrza. Właśnie z tak spreparowanych owoców (suszonych od trzech tygodni do trzech miesięcy) tłoczy się moszcz dający później amarone.

Historia tego wina nie jest specjalnie długa – sięga lat 30. XX wieku. Jego skład z czasem ewoluował – początkowo obejmował trzy szczepy - corvinę, rondinellę i molinarę. Później dołączyło do nich corvinione, zaś molinara straciła na popularności. W ostatnich latach winiarze coraz częściej włączają do kupażu mniej znane odmiany lokalne.

Amarone jest bardzo intensywne, o wysokiej zawartości cukru, stężeniu alkoholu sięgającym 16%, mocnej, wręcz gęstej strukturze i niemałej kwasowości. Aromat bardzo bogaty – suszone owoce (śliwki, wiśnie, gruszki), przyprawy korzenne, gorzka czekolada i kakao, migdały, skórka pomarańczowa, lekki zapach i posmak dymu. Goryczka jest nieodłącznym elementem smaku amarone (wszak amaro po włosku znaczy gorzki). Wino dobrze łączy się z potrawami z wołowiny, dziczyzny i tłustego drobiu (np. gęsi), niezłym połączeniem jest też zestawienie go z deserami czekoladowymi.

Nie jest to bynajmniej jedyne wino produkowane w Valpolicelli. Obok niego robi się czerwone, wytrawne wino (kupaż corviny, corvinione i rondinelli), recioto della Valpolicella – jego słodszą wersję z podsuszanych gron oraz Valpolicella ripasso – czerwone wino wytrawne dofermentowywane z dodatkiem wytłoczyn po amarone.
Słowa kluczowe: wino czerwone, passito, wino czerwone, wino wytrawne, wino do wołowiny, wino do dziczyzny, wino do deseru