Region: Valpolicella

Gdyby porównywać wino do muzyki rockowej, amarone lokowałoby się stylistycznie w rejonach bardziej melodyjnego heavy metalu. Jest moc, power i uderzenie, ale jednocześnie miła uchu linia melodyczna. Valpolicella znajduje się nad Adygą, na wzgórzach na północ od Werony. Klimat w porównaniu z resztą Wenecji Euganejskiej nie jest tam specjalnie gorący, co nie sprzyja koncentracji w winogronach cukrów i substancji aromatycznych. W związku z tym powstała (już w starożytności) technika mająca uzupełnić ten brak – passito – polegająca na podsuszaniu dojrzałych gron tak, by straciły część wody, zaś ich sok zgęstniał i stał się bardziej intensywny. Początkowo zabieg ten przeprowadzano na słomianych matach rozłożonych w ciepłych częściach winnicy lub winiarni, obecnie na skalę przemysłową dokonuje się go w specjalnie zaprojektowanych suszarniach o kontrolowanej temperaturze i wilgotności powietrza. Właśnie z tak spreparowanych owoców (suszonych od trzech tygodni do trzech miesięcy) tłoczy się moszcz dający później amarone.

Historia tego wina nie jest specjalnie długa – sięga lat 30. XX wieku. Jego skład z czasem ewoluował – początkowo obejmował trzy szczepy - corvinę, rondinellę i molinarę. Później dołączyło do nich corvinione, zaś molinara straciła na popularności. W ostatnich latach winiarze coraz częściej włączają do kupażu mniej znane odmiany lokalne.

Amarone jest bardzo intensywne, o wysokiej zawartości cukru, stężeniu alkoholu sięgającym 16%, mocnej, wręcz gęstej strukturze i niemałej kwasowości. Aromat bardzo bogaty – suszone owoce (śliwki, wiśnie, gruszki), przyprawy korzenne, gorzka czekolada i kakao, migdały, skórka pomarańczowa, lekki zapach i posmak dymu. Goryczka jest nieodłącznym elementem smaku amarone (wszak amaro po włosku znaczy gorzki). Wino dobrze łączy się z potrawami z wołowiny, dziczyzny i tłustego drobiu (np. gęsi), niezłym połączeniem jest też zestawienie go z deserami czekoladowymi.

Nie jest to bynajmniej jedyne wino produkowane w Valpolicelli. Obok niego robi się czerwone, wytrawne wino (kupaż corviny, corvinione i rondinelli), recioto della Valpolicella – jego słodszą wersję z podsuszanych gron oraz Valpolicella ripasso – czerwone wino wytrawne dofermentowywane z dodatkiem wytłoczyn po amarone.
Słowa kluczowe: wino czerwone, passito, wino czerwone, wino wytrawne, wino do wołowiny, wino do dziczyzny, wino do deseru
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.