Region: Ribera del Duero
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Cały region powstał dopiero na przełomie lat 1970. – 80., zaś status apelacji uzyskał w 1982. W stosunkowo krótkim czasie stał się jednak niezwykle znaczący w całym hiszpańskim winiarstwie. Dokonało się to dzięki udanemu „wstrzeleniu” się w modę na mocno beczkowane, intensywne i wręcz gęste wina czerwone. W niektórych przypadkach mogą być one znakomite, często jednak (zwłaszcza w tańszych wersjach) są trochę karykaturalne, jeśli chodzi o stężenie dębowego ekstraktu. Jednak, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z arcydziełem, czy szmirą, zawsze są to wina stosunkowo drogie w porównaniu do swojej kategorii jakościowej. Te wysokie ceny wynikają z klimatu. Ribera del Duero położona jest stosunkowo wysoko (winnice rosną na poziomie 750 – 910 m. n. p. m.), co sprawia, że, podobnie jak w Polsce, w maju można spodziewać się przymrozków. Wysokość plonów co roku jest zatem trudna do przewidzenia, co przekłada się na wyższe ceny owoców w skupie.
W Ribera del Duero podstawowym szczepem jest tempranillo (nazywane tutaj tinto fino). Poza nim uprawia się cabernet sauvignon, merlot, malbec i garnachę, oraz jedną odmianę białą – albillo. Wina są intensywne w barwie i aromatach. Mocna struktura, smaki wiśni, lukrecji, tytoniu, skóry, słodkich przypraw. Przed podaniem do picia warto je przewietrzyć, bo lane bezpośrednio z butelki mogą być trudne w piciu. Potrzebują bardzo konkretnego kulinarnego towarzystwa. Pieczone i grillowane czerwone mięso czy gulasz mogą sprostać temu winu. Kurczaki niech się schowają.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Hiszpania, wino czerwone, wytrawne, mocne, czerwone mięso, potrawy mięsne, karkówka, grill