Region: Rias Baixas
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Klimat Rías Baixas jest zasadniczo odmienny od tego, który panuje w pozostałej części Hiszpanii. Sąsiedztwo Oceanu (i to zarówno od północy, jak i południa) znacznie łagodzi amplitudy temperatur, dzięki czemu zimą brak mrozów, a latem upałów, a do tego nie można narzekać na brak opadów. Pewnym problemem są silne, porywiste wiatry zachodnie i gradobicia latem.
Winorośl uprawiana jest w tym regionie praktycznie „od zawsze”, pierwszych udokumentowanych nasadzeń dokonano już w XII wieku. Jednak z racji położenia na uboczu kraju i izolacji względem jego centrum, nowoczesne winiarstwo rozwinęło się tam stosunkowo późno. Ukoronowaniem tego procesu było stworzenie denominacji Rías Baixas w 1980 roku.
Przepisy dopuszczają w regionie stosunkowo liczną grupę odmian. Są to albariño, loureira blanca, treixadura, caiño blanca, torrontés i godello (białe) oraz caiño tinto, espadeiro, loureira tinta, sousón, mencía i brancellao (czerwone). Jednak pod względem popularności albariño nie ma konkurencji. Przynajmniej na razie.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: albarino, loureira blanca, treixadura, caino blanca, torrontes, region winny, hiszpania