Region: Penedés

Ten środkowokataloński region, jak cały obszar wybrzeża Morza Śródziemnego ma wielowiekowe tradycje winiarskie i długą listę wzlotów i upadków. Bez wątpienia złotym okresem jego historii było XVIII stulecie i wielki popyt na tutejsze wino wysyłane do hiszpańskich kolonii w Ameryce. Gorsze dni natomiast nadeszły w XIX wieku wraz z filokserą i poczynionymi przez nią zniszczeniami. Prawdziwym przełomem okazały się lata 1870. i zainicjowana tu produkcja cavy, musującego wina wzorowanego na szampanie. Przez kolejne dekady było ono wizytówką regionu.

Jednak nie samą cavą Penedès żyje. Owszem, ma ona nadal ogromne znaczenie gospodarcze (wystarczy wspomnieć o dwóch zakorzenionych w tym regionie winiarskich gigantach – Freixenet i Codorniu), ale poza nią powstaje tutaj dużo wina spokojnego, tak białego, jak i czerwonego.

Główne penedeskie białe odmiany winorośli to xarel*lo, perellada, macabeu (trójka typowa dla cavy), chardonnay, malvasija i riesling. Czerwienie, choć mniej popularne, są reprezentowane przez liczniejsze szczepy. Należą do nich garnatxa (garnacha), syrah, monastrell, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, ull de llebre (tempranillo) i samsó.

Penedès to także region o rozbudowanej ofercie enoturystycznej, której sprzyja bliskość dużego miasta przyciągającego gości - Barcelony.
Słowa kluczowe: Hiszpania, Katalonia, Barcelona, wino białe, czerwone, musujące, metoda klasyczna
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo