Region: Hunter Valley
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Rozkwit uprawy winorośli i przemysłu winiarskiego w tej części Australii nastąpił w latach 1840. W połowie kolejnej dekady tutejsze wina zostały dostrzeżone i wysoko ocenione na wystawie w Paryżu. Sąsiedztwo jednego z największych miast ówczesnej Australii sprzyjało rozwojowi tej gałęzi rolnictwa i praktycznie aż do początków XX wieku Hunter Valley było winiarską potęgą. Niestety, urosła ona również na cłach zaporowych, które uniemożliwiały sprowadzanie do Nowej Południowej Walii (stan, w którym leży Hunter Valley) win z innych części kraju. Powołanie w 1901 roku Związku Australijskiego zniosło te bariery i w konsekwencji podcięło korzenie miejscowego winiarstwa, które zapadło w półwieczny marazm.
Wybudziło się z niego w latach 60. XX wieku i od tej pory rozwija całkiem nieźle. Obecnie areał winnic wynosi tu ponad 4 tysiące hektarów. Z racji stosunkowo wilgotnego klimatu (cecha wyróżniająca Hunter Valley na tle innych regionów australijskich) i chłodzącego działania Pacyfiku panują tu dobre warunki do uprawy białych odmian – chardonnay, semillon, verdejo. Obok nich rosną również szczepy czerwone – shiraz, cabernet sauvignon czy merlot. Wilgotność powietrza w trakcie dojrzewania winogron sprzyja produkcji botrytyzowanych win słodkich.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Australia, wino białe, wino czerwone, semillon, chardonnay, verdejo.