Region: Dolina Rodanu
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Cały region przypomina wyciągnięty ku górze trójkąt – górną, wąską część stanowi północny fragmeny doliny z Côte Rôtie na szczycie, dolną – rozszerzającą się i otwartą na Morze Śródziemne Rodan Południowy. Ciągłość między nimi zapewnia wyłącznie rzeka, ponieważ winnice północne kończą się w okolicach miasteczka Valence, południowe zaś zaczynają kilkadziesiąt kilometrów dalej.
Północna część doliny Rodanu swoim ukształtowaniem jest zbliżona do doliny Mozeli. Wprawdzie nie meandruje, ale również ma bardzo strome brzegi, na których, zwłaszcza tam, gdzie mają one ekspozycję południową, uprawia się winorośl. Najbardziej znaczącym z takich odcinków jest Hermitage w dolnej części tego obszaru. Dla północnego odcinka Doliny Rodanu charakterystyczny jest syrah dający tu bardzo intensywne w barwie wina o aromatach czarnych owoców i pieprzu. Poza nim uprawia się także odmiany białe – viognier, marsanne i rousanne, które tradycyjnie kupażowano razem z syrah, jednak obecnie to rozwiązanie jest już rzadko praktykowane.Na południu sytuacja wygląda odmiennie – dolina się rozszerza, otwiera na niedaleką Zatokę Lwią, zaś jej brzegi stają się dużo bardziej wypłaszczone, niż na północy. Uprawia się tutaj przeważnie czerwone odmiany winorośli – grenache, mourvèdre, syrah, cinsault. Biel jest w odwrocie, reprezentują ją szczepy takie jak viognier, marsanne, rousanne czy grenache blanc.
W całej dolinie Rodanu zróżnicowanie apelacyjne win wygląda analogicznie, jak w pozostałych regionach francuskich – na dole skali znajduje się apelacja regionalna (Côtes du Rhône), powyżej niej Côtes du Rhône Villages odnosząca się do poszczególnych gmin na tym obszarze. Wyższym szczeblem są Crus (konkretne fragmenty Doliny wraz z określonymi zasadami regulującymi uprawę winorośli i produkcji wina), wśród których prym wiedzie wielka czwórka: Côte Rotie, Hermitage, Cornas i Châteneuf-du-Pape. To ostatnie jest najstarszą francuską apelacją ustanowioną jeszcze w latach 30. XX wieku, zasługującą na osobny artykuł na naszej stronie (który pewnie kiedyś się pojawi).
Dolina Rodanu jest winiarsko bardzo wszechstronnym regionem. Powstają tu nie tylko mocarne czerwone wina o dużym potencjale starzenia, ale także białe, aromatyczne viognier czy marsanne. Poza nimi uznanie zdobyły słodkie muskaty Beaumes-De-Venice oraz różowe wina z Tavel.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Rodan, Morze Śródziemne, wina czerwone, wytrawne, wina białe, różowe, słodkie