Region: Central Otago
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
W odróżnieniu od Marlborough, był to obszar już pod koniec XIX wieku identyfikowany jako nadający się pod uprawę winorośli. Miejscowe wina robione w burgundzkim stylu zdobyły wówczas niejakie uznanie w Australii. Jednak wraz z upływem czasu miejscowi rolnicy woleli przeznaczyć ziemię pod uprawę owoców innych niż winogrona.
Współczesna epoka winiarstwa w Otago rozpoczęła się w latach 1970. Z racji klimatu, starano się w pewnym sensie kopiować rozwiązania poprzedników i nasadzano odmiany z chłodniejszej części Europy. Dobrze przyjął się pinot noir (będący dla Otago odpowiednikiem sauvignon blanc w Malborough), poza nim również pinot gris, riesling, gewürztraminer i chardonnay.
Skala produkcji winiarskiej Central Otago nie jest duża – około 2000 nasadzeń, tym niemniej jeśli będziecie mieć okazję spróbowania pinot noir stąd, nie wahajcie się. To nie zdarza się często.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino czerwone, wino białe, pinot noir