Region: Prowansja

Wśród francuskich regionów winiarskich renoma Prowansji nie lokuje jej w partiach szczytowych. Owszem, długie tradycje (winorośl pierwsi uprawiali tu Fenicjanie około VI w. p. n. e.) powodują, że Prowansja to najstarszy obszar winiarski we Francji, jednak prowansalskie wina są bardziej kojarzone z beztroskim, wakacyjnym odpoczynkiem, a nie markami budzącymi respekt. Niewątpliwie wpływ na to ma specyfika produkcji – ponad 80% tutejszego wina jest różowe, przez co stereotypowo uznaje się je za mało wartościowe, nawet jeśli jest smaczne.

Klimatycznie Prowansja jest niemalże stworzona do uprawy winorośli. Znad Morza Śródziemnego napływa ciepłe powietrze, zimy są krótkie i łagodne, a ciepłe dni i chłodne wieczory sprzyjają wytwarzaniu się w owocach wystarczającego stężenia kwasów, dzięki czemu produkowane z nich wino ma dobra, orzeźwiającą kwasowość. 

Najpowszechniejsze odmiany prowansalskie to grenache, mourvèdre, syrah, carignan i tannat (czerwone) i rolle (vermentino), ugni blanc (trebbiano), marsanne i rousanne, jednak, podobnie jak w nieodległej południowej dolinie Rodanu szczepy czerwone są dużo popularniejsze.

Jak wspomniano wcześniej, Prowansja słynie z dobrych, aromatycznych win różowych pachnących i smakujących czerwonymi owocami. Jednak obok nich można tutaj znaleźć także intensywne, krwiste czerwienie. Apelacją, w których powstaje ich szczególnie dużo jest Bandol słynący z silnych, tanicznych kupaży grenache, mourvèdre, cinsault i syrah doskonałych do wyraziście doprawionych dań mięsnych.
Słowa kluczowe: Francja, Morze Śródziemne, wino czerwone, wino różowe, wino wytrawne
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.