Region: Vinho Verde
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Te rozbieżności spowodowane są przepisami. Vinho verde do region w północnej części kraju, a nie szczep i dopuszcza produkcję z takich odmian jak alvarinho, loureiro, arinto, trajadura (wersje białe) oraz vinhão i alvarelhão (wersje różowe i czerwone).
Vinho verde jest bardzo wytrawne i orzeźwiające. Jest w nim sporo aromatów cytrusowych (limonka, cytryna, jasny grejpfrut), jak również zielonych jabłek, agrestu czy czerwonej porzeczki. To wszystko podbite słonawą i lekko metaliczną mineralnością.
Specyfika vinho verde sprawia, że doskonale pasuje ono do letnich posiłków na świeżym powietrzu. Sałatki, przekąski (mięsne i jarskie), lekkie mięso czy ryby z grilla będzie dobrym dopełnieniem tego wina. Poza tym dobrze zgra się z sushi.
Słowa kluczowe: Wino zielone, portugalia, region winny, alvarinho, loureiro, arinto, trajadura, vinh?o, alvarelh?o