Region: Hawke's Bay
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Dostrzeżono je stosunkowo wcześnie. Pierwsze winnice nasadzono w połowie XIX wieku, a od lat 1920. funkcjonują w Hawke's Bay duże winiarnie. Początkowo wytwarzały one blendy merlota i cabernet sauvignon w stylu bordoskim, jednak z czasem oferowały również wino z innych szczepów (np. shiraz).
Specjalnością Hawke's Bay są wina czerwone. To tutaj powstaje większość nowozelandzkiego merlota, cabernet sauvignon, pinot noir i shiraz. Jednak obok nich wytwarzany jest także chardonnay, sauvignon blanc i pinot gris, trudno więc mówić, że czerwień definitywnie zdominowała tę część Nowej Zelandii.
Hawke's Bay znajduje się mniej więcej w tej samej odległości od Auckland, co od Wellington, co zdecydowanie ułatwia wyjazdy enoturystyczne. Sprzyja temu również dobrze rozwinięta infrastruktura turystyczna.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino czerwone, wino białe, merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, chardonnay