Region: Friuli - Wenecja Julijska
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Region Włoch przy granicy z Austrią i Słowenią ulokowany między Alpami a północnym wybrzeżem Adriatyku. Jak wszędzie we Włoszech winorośl uprawia się tu od zamierzchłych czasów, jednak przez dużą część swojej historii wino z Friuli było raczej mało znane poza granicami prowincji. Lata 1980. i moda na pinot grigio stworzyły mu szansę zaistnienia na świecie.
Winogrona uprawia się w południowej części tej prowincji, bliższej Adriatykowi i otwartej na napływające znad niego powietrze. Klimat jest tu ciepły, ale różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi spora, dzięki czemu w owocach utrzymuje się pożądana zawartość kwasu dająca wina wytrawne i rześkie.
Wizytówką Friuli jest pinot grigio, ale poza nim uprawia się tutaj wiele innych odmian międzynarodowych i lokalnych. Obok cabernet sauvignon, merlota i cabernet franc można znaleźć tu refosco, a poza chardonnayem, pinot grigio czy gewürztraminerae – picolit, ribollę giallę czy friulano. Biel dominuje, tak liczebnie, jak pod względem powierzchni nasadzeń i stanowi około 2/3 uprawianej w regionie winorośli.
Miejscowi winiarze są otwarci na techniczne eksperymenty, kilka dekad temu stworzyli tzw. metodę friuli polegająca na szybkim tłoczeniu soku z ciemnych winogron, tutaj także narodziły się pierwsze doświadczenia z fermentacją w niskiej, kontrolowanej temperaturze skutkującą rześką owocowością wina. Współcześnie miejscowi winiarze chętnie idą w kierunku win pomarańczowych (ramato). Stosuje się także passito – podsuszanie dojrzałych gron w celu zwiększenia zawartości cukru.
Winogrona uprawia się w południowej części tej prowincji, bliższej Adriatykowi i otwartej na napływające znad niego powietrze. Klimat jest tu ciepły, ale różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi spora, dzięki czemu w owocach utrzymuje się pożądana zawartość kwasu dająca wina wytrawne i rześkie.
Wizytówką Friuli jest pinot grigio, ale poza nim uprawia się tutaj wiele innych odmian międzynarodowych i lokalnych. Obok cabernet sauvignon, merlota i cabernet franc można znaleźć tu refosco, a poza chardonnayem, pinot grigio czy gewürztraminerae – picolit, ribollę giallę czy friulano. Biel dominuje, tak liczebnie, jak pod względem powierzchni nasadzeń i stanowi około 2/3 uprawianej w regionie winorośli.
Miejscowi winiarze są otwarci na techniczne eksperymenty, kilka dekad temu stworzyli tzw. metodę friuli polegająca na szybkim tłoczeniu soku z ciemnych winogron, tutaj także narodziły się pierwsze doświadczenia z fermentacją w niskiej, kontrolowanej temperaturze skutkującą rześką owocowością wina. Współcześnie miejscowi winiarze chętnie idą w kierunku win pomarańczowych (ramato). Stosuje się także passito – podsuszanie dojrzałych gron w celu zwiększenia zawartości cukru.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Alpy, wino białe, wino czerwone, wino słodkie, pinot grigio, friulano