Region: Barossa Valley
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Mimo długoletniej historii upraw winorośli, formalnie region Barossa Valley został powołany do życia całkiem niedawno, w 1997 roku. Obecnie liczy około 11 tysięcy hektarów upraw winiarskich, z czego część to stare, krzewy liczące sobie około 150 lat i nie naruszone atakiem filoksery.
Klimat panujący w Barossa Valley jest ciepły i suchy, stąd też dobrze się w niej czują szczepy pochodzące z Europy południowo – zachodniej. Jej znakiem rozpoznawczym jest shiraz, obok niego licvznie reprezentowane są mourvèdre i grenache. Produkuje się z nich bardzo intensywne wina o mocnej, wyraźnej strukturze, często podbitej amerykańską dębiną.
Biel jest w Barossie zdominowana przez czerwień i reprezentuje ją przeważnie Sémillon, z którego tworzy się świeże, owocowe i niebeczkowane wina.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Australia, wino czerwone, wino białe, nowy świat, syrah, mourv?dre, grenache