Region: Barossa Valley

Stary (jak na warunki nowoświatowe) region winiarski w południowej Australii, niedaleko Adelaide. Pierwsze krzewy nasadzono tam w 1847 roku, zaś bardzo istotny wkład w jego rozwój w pierwszych dekadach istnienia mieli imigranci ze Śląska (okolice Klępska, obecnie województwo lubuskie). Aż chciałoby się stwierdzić, że zielonogórskie winiarstwo kładło podwaliny australijskiego, ale byłoby to chyba zbyt daleko idące stwierdzenie.

Mimo długoletniej historii upraw winorośli, formalnie region Barossa Valley został powołany do życia całkiem niedawno, w 1997 roku. Obecnie liczy około 11 tysięcy hektarów upraw winiarskich, z czego część to stare, krzewy liczące sobie około 150 lat i nie naruszone atakiem filoksery.

Klimat panujący w Barossa Valley jest ciepły i suchy, stąd też dobrze się w niej czują szczepy pochodzące z Europy południowo – zachodniej. Jej znakiem rozpoznawczym jest shiraz, obok niego licvznie reprezentowane są mourvèdre i grenache. Produkuje się z nich bardzo intensywne wina o mocnej, wyraźnej strukturze, często podbitej amerykańską dębiną.

Biel jest w Barossie zdominowana przez czerwień i reprezentuje ją przeważnie Sémillon, z którego tworzy się świeże, owocowe i niebeczkowane wina.
Słowa kluczowe: Australia, wino czerwone, wino białe, nowy świat, syrah, mourv?dre, grenache
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.