Endemiczne szczepy Portugalii
rozpoczęcie
2020-02-29, godz: 18.30
zakończenie
2020-02-29, godz: 21:30
Kraków, woj. małopolskie
Józefińska 2
Józefińska 2
"Jest kilka takich miejsc w Europie, gdzie zdecydowanie częściej możemy natrafić na wina, które powstały z gron znacznie mniej znanych niż Cabernet Sauvignon czy Chardonnay.
Takim miejscem z pewnością jest Portugalia, w której uprawia się kilkaset lokalnych odmian winogron. Jedni mówią, że jest ich 300, a inni, że nawet dwa razy więcej. W ostatnich latach coraz częściej trafiają nad Wisłę ciekawe wina białe z Arinto i Fernão Pires, oraz czerwone z Castelão czy Tourigi Nacional, ograniczając się tylko do tych najbardziej popularnych odmian. Podczas spotkania poznamy specyfikę poszczególnych szczepów endemicznych z Portugalii oraz będziemy mieli szanse degustacji wybranych win z regionu Tejo opartych o te szczepy. Serdecznie zapraszam." - powiedział Andrzej Strzelczyk
Zapraszamy na przeglądową degustację portugalskich win:
"ENDEMICZNE SZCZEPY PORTUGALII, DEGUSTACJA NA BAZIE WIN Z REGIONU TEJO".
Prowadzenie: Andrzej Strzelczyk, Polish Wine Academy, certyfikowany wykładowca WSET i dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów.
Prezentacja obejmuje degustację 6 win.
Udział w degustacji jest bezpłatny.
Wymagana rejestracja drogą mailową, którą przyjmuje Rafał Błażusiak: rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Rezerwacja jest potwierdzona po otrzymaniu informacji zwrotnej od organizatora.
Ilość miejsc ograniczona.
***
Dla Portugalczyków Tejo jest znane jako kraina winnic, gajów oliwnych, lasów korkowych, bydła Mertolengo i słynnych koni Lusitano. Region ten pochwalić się może tradycjami produkcji wina sięgającymi XII wieku. Położony w samym sercu Portugalii - Rozciąga się wzdłuż rzeki Tag. Rozległe, urodzajne równiny na obu jej brzegach od wieków były rolniczym zagłębiem Portugalii, oraz ważnym miejscem uprawy winorośli. W regionie Tejo istnieje obecnie ponad 80 winnic, z czego duża część to rodzinne uprawy mogące poszczycić się kilkupokoleniową historią. Każda z własną unikalną historią i stylem - łączy je wspólny cel, aby wytwarzać wysokiej jakości wina, które są wyrazem oddania ziemi, na której uprawia się winogrona.
Takim miejscem z pewnością jest Portugalia, w której uprawia się kilkaset lokalnych odmian winogron. Jedni mówią, że jest ich 300, a inni, że nawet dwa razy więcej. W ostatnich latach coraz częściej trafiają nad Wisłę ciekawe wina białe z Arinto i Fernão Pires, oraz czerwone z Castelão czy Tourigi Nacional, ograniczając się tylko do tych najbardziej popularnych odmian. Podczas spotkania poznamy specyfikę poszczególnych szczepów endemicznych z Portugalii oraz będziemy mieli szanse degustacji wybranych win z regionu Tejo opartych o te szczepy. Serdecznie zapraszam." - powiedział Andrzej Strzelczyk
Zapraszamy na przeglądową degustację portugalskich win:
"ENDEMICZNE SZCZEPY PORTUGALII, DEGUSTACJA NA BAZIE WIN Z REGIONU TEJO".
Prowadzenie: Andrzej Strzelczyk, Polish Wine Academy, certyfikowany wykładowca WSET i dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów.
Prezentacja obejmuje degustację 6 win.
Udział w degustacji jest bezpłatny.
Wymagana rejestracja drogą mailową, którą przyjmuje Rafał Błażusiak: rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Rezerwacja jest potwierdzona po otrzymaniu informacji zwrotnej od organizatora.
Ilość miejsc ograniczona.
***
Dla Portugalczyków Tejo jest znane jako kraina winnic, gajów oliwnych, lasów korkowych, bydła Mertolengo i słynnych koni Lusitano. Region ten pochwalić się może tradycjami produkcji wina sięgającymi XII wieku. Położony w samym sercu Portugalii - Rozciąga się wzdłuż rzeki Tag. Rozległe, urodzajne równiny na obu jej brzegach od wieków były rolniczym zagłębiem Portugalii, oraz ważnym miejscem uprawy winorośli. W regionie Tejo istnieje obecnie ponad 80 winnic, z czego duża część to rodzinne uprawy mogące poszczycić się kilkupokoleniową historią. Każda z własną unikalną historią i stylem - łączy je wspólny cel, aby wytwarzać wysokiej jakości wina, które są wyrazem oddania ziemi, na której uprawia się winogrona.
dane organizatora:
ZaKładka Bistro de Cracovie, rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl