Agricolavinica w ZaKładce - Naturalnie
rozpoczęcie
2020-04-03, godz: 19.30
zakończenie
2020-04-03, godz: 22.30
Kraków, woj. małopolskie
Józefińska 2
Józefińska 2
„Dlaczego w życiu nie słyszałem o regionie Molise?”. To klasyczne pytanie, które pojawia się wśród miłośników wina za każdym razem, gdy na stole stoi butelka wina Molise. Cóż… Molise jest mała i dość niejasna. Położona w górzystym, zalanym słońcem obszarze między Abruzzo i Lacjum na północy, a Kampanią i Apulią na południu, Molise jest umieszczona pomiędzy Apeninami a Morzem Adriatyckim i jest niedocenianym małym klejnotem wytwarzającym wspaniałe czerwienie, białe i różowe wina.
Często niezauważany i mały region w środkowych Włoszech - region Molise (który niegdyś stanowił jedną całość z Abruzją) zdobył sobie oficjalny status producenta win w 1980 roku. Zalane słońcem zbocza wzgórz, rozciągających się pomiędzy Apeninami a Morzem Adriatyckim dysponują świetnymi warunkami do uprawy winorośli. To tutaj w 2007 r. rozpoczął się projekt Agricolavinica - Aby nadać tożsamość opuszczonej, ale nietkniętej i niezanieczyszczonej ziemi o starożytnej historii uprawy winorośli. Pomysł powstał dzięki współpracy i naturalnym ideałom, które podzielił właściciel Rodolfo Gianserra i Giuseppe Tudino, administrator firmy. Nazwa Agricolavinica pochodzi od pasji do rolnictwa i akronimu dzieci Rodolfo w kolejności daty urodzenia: Vittorio, Nicholas i Carola.
Cała winnica jest certyfikowana ekologicznie i działa przy użyciu konserwatywnych technik uprawy w celu zachowania ekosystemu i tylko przy użyciu produktów naturalnych.
***
Gościem specjalnym wydarzenia będzie właściciel winnicy Rodolfo Gianserra
***
Ważna informacja: Winiarz nie ma swojego importera w Polsce, więc zapraszamy na to spotkanie nie tylko fanów włoskiego wina, ale też importerów zainteresowanych naturalnymi winami.
Więcej informacji, koszt oraz menu i lista win wkrótce.
Rezerwacje na kolację jak zawsze przyjmuje Rafał Błażusiak: rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Często niezauważany i mały region w środkowych Włoszech - region Molise (który niegdyś stanowił jedną całość z Abruzją) zdobył sobie oficjalny status producenta win w 1980 roku. Zalane słońcem zbocza wzgórz, rozciągających się pomiędzy Apeninami a Morzem Adriatyckim dysponują świetnymi warunkami do uprawy winorośli. To tutaj w 2007 r. rozpoczął się projekt Agricolavinica - Aby nadać tożsamość opuszczonej, ale nietkniętej i niezanieczyszczonej ziemi o starożytnej historii uprawy winorośli. Pomysł powstał dzięki współpracy i naturalnym ideałom, które podzielił właściciel Rodolfo Gianserra i Giuseppe Tudino, administrator firmy. Nazwa Agricolavinica pochodzi od pasji do rolnictwa i akronimu dzieci Rodolfo w kolejności daty urodzenia: Vittorio, Nicholas i Carola.
Cała winnica jest certyfikowana ekologicznie i działa przy użyciu konserwatywnych technik uprawy w celu zachowania ekosystemu i tylko przy użyciu produktów naturalnych.
***
Gościem specjalnym wydarzenia będzie właściciel winnicy Rodolfo Gianserra
***
Ważna informacja: Winiarz nie ma swojego importera w Polsce, więc zapraszamy na to spotkanie nie tylko fanów włoskiego wina, ale też importerów zainteresowanych naturalnymi winami.
Więcej informacji, koszt oraz menu i lista win wkrótce.
Rezerwacje na kolację jak zawsze przyjmuje Rafał Błażusiak: rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
dane organizatora:
ZaKładka Bistro de Cracovie, rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl