Winnica Otok




Winnica Otok
województwo dolnośląskie

  siedziba: Świdnica, ul, Świętojańska 8/3
     winnica: 58-100 Pogorzała

  +48 781 055 634
  facebook.com/Winnica-OTOK

O winnicy

Winnica OTOK położona jest na zboczu 426 metrowej góry na Przedgórzu Sudeckim, której zawdzięcza swoją nazwę. Gleba to sfałdowane warstwy łupków mułkowych, margli, zlepieńców i wapieni dewońskich tworzącą ciekawą bazę dla winorośli i produkowanych z nich win. Trudne warunki uprawy rekompensuje unikalny charakter wytwarzanych win, które są niezwykle aromatyczne i imponują smakiem. 

Winnica powstała w 2011 roku i do dziś dnia możemy znaleźć tutaj następujące szczepy: Auxerrois, Fruhburgunder, Solaris, Ehrenfelser, Baron, Regent, Pinot Noir. Winnica jest w ciągłej rozbudowie i docelowo winorośl może być rozsadzona na powierzchni 6ha.

Coś o winach

Wino 426 nr 2 2018 12%
Szczep: Ehrenfelser

Wino o słomkowej, perlistej barwie i ciekawym, złożonym aromacie. Czego tu nie ma: gruszka, migdał, jabłka oraz delikatna mandarynka i nuta cytrusowa. Wino jest półwytrawne, gdzie kwasowość jest na przyzwoitym poziomie. W smaku akcenty jabłkowo-miodowe z grapefruitową goryczką, oleiste z wyraźnym i długim finiszem.

Wino dobrze skomponuje się z miękkimi serami lub po prostu w charakterze aperitifu.
Intrygujące, nie oczywiste wino, które warto skosztować ! 
Wino Sabat Rubea-Gofert 14,0%
Szczep: z czarnej porzeczki

Bardzo wyjątkowe, dojrzewające w beczce słodkie wino z porzeczki o pięknej ciemnej barwie. I porzeczka i dąb dominują w zapachu, podobnie zresztą jak w smaku. Czuć także alkohol, który nie dominuje, a wzbogaca i zaostrza walory smakowe. Całość uzupełnia lekka liściasta goryczka. Finisz świeży i długi.

Zdecydowanie do słodszych deserów. Dobrze także się będzie komponowało z czekoladą.
Wino Sabat Rubea-Gofert 14,0%
Szczep: z czarnej porzeczki

Bardzo wyjątkowe, dojrzewające w beczce słodkie wino z porzeczki o pięknej ciemnej barwie. I porzeczka i dąb dominują w zapachu, podobnie zresztą jak w smaku. Czuć także alkohol, który nie dominuje, a wzbogaca i zaostrza walory smakowe. Całość uzupełnia lekka liściasta goryczka. Finisz świeży i długi.

Zdecydowanie do słodszych deserów. Dobrze także się będzie komponowało z czekoladą.