Szczep: Ribolla Gialla

Odmiana pochodząca najprawdopodobniej z Grecji, która migrowała na północ wzdłuż wschodniego wybrzeża Adriatyku docierając aż do Friuli. Pierwszy raz wzmiankowana w dokumentach z końca XIII wieku, w średniowieczu była jednym z czołowych odmian tego regionu zdobywając ogromną popularność. Trwała ona także w epoce nowożytnej, aż do XIX-wiecznej plagi filoksery, która dokonała ogromnych spustoszeń w ribollowych winnicach. Zniszczone krzewy na ogół zastępowano wówczas sadzonkami z Bordeaux i tym samym pierwszy okres świetności Ribolli został zakończony.

Drugi rozpoczął się dopiero niedawno, w ostatnich latach XX wieku. Wraz z międzynarodowym zainteresowaniem winami z Friuli oraz modą na odmiany autochtoniczne rozpoczęto reaktywację ribolli na szerszą skalę. Obecnie we Włoszech uprawia się ją na ok. 500 hektarach, większość znajduje się we Friuli.

Ribolla gialla jest odmianą dość problematyczną – o wysokiej kwasowości, delikatnych, kwiatowych aromatach. Do tego, jeśli nasadzona na zbyt żyznej glebie, staje się zupełnie bez charakteru. To skłania do różnego rodzaju eksperymentów (wina musujące, pomarańczowe) i w przyszłości mogą dać one bardzo dobre efekty.

Poza północno - wschodnimi Włochami ribollę (nazywaną rebulą) hoduje się w Słowenii i Chorwacji.

Wina z ribolli są mocno wytrawne, stosunkowo lekkie. Ich aromaty to kwiaty łąkowe, rumianek, liście cytryny i zielone jabłko. Najlepiej smakuje z rybami na ciepło i zimno.
Słowa kluczowe: Włochy, Słowenia, Chorwacja, wino białe, wino wytrawne, wino do ryb, wino do owoców morza
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo