Szczep: Pinot blanc

Pinot blanc to przedstawiciel burgundzkiej rodziny pinotów, jednak jest on dużo mniej typowy, niż jego bardziej sławni pobratymcy, tacy jak pinot noir, pinot gris czy pinot meunier. Prawdopodobnie powstał samoistnie jako mutacja pinot noir, dlatego nie zawsze daje całkiem jasne winogrona. Niekiedy robią one wrażenie delikatnie fioletowych, jak gdyby niedojrzałych owoców odmiany ciemnej.

Mino francuskiego rodowodu jest bardziej popularny w Europie środkowej, niż zachodniej, zwłaszcza w Niemczech, gdzie znany jest pod nazwą weißburgunder. Chętnie uprawia się go także w Austrii, Czechach, w Słowacji, na Węgrzech i we Włoszech (pinot bianco). Jedynym regionem francuskim, w którym uprawia się go na większą skalę jest Alzacja. Stanowi w niej podstawę miejscowego cremant d’Alsace.

Z odmiany wytwarza się wina tak wytrawne, jak słodkie. Bukiet aromatyczny pinot blanc jest kwiatowy, owocowy (brzoskwinie, morele, cytryny) z wyraźną mineralnością i kwasowością. Dobrze łączą się z potrawami z owocami morza, lekkim, grillowanym, lub pieczonym kurczakiem, czy młodymi, miękkimi serami.
Słowa kluczowe: Francja, Włochy, Niemcy, Austria, wino białe, wytrawne, słodkie, wino do serów, owoce morza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.