Szczep: Greco bianco

Podobnie jak falanghina, ma ono bardzo długą historię, przypuszcza się, że zagościło na Półwyspie Apenińskim wraz z Grekami zakładającymi tam swoje kolonie. Czy tak było na pewno – trudno stwierdzić, w każdym razie nazwa jest pod tym względem bardzo sugestywna.

Greco najlepiej zadomowiło się w dolnej części włoskiego buta – w Kampanii i Kalabrii. Stamtąd też pochodzą jego wersje, które zrobiły karierę międzynarodową: kampanijskie, wytrawne Greco di Tufo (DOCG) oraz kalabryjskie, słodkie Greco di Bianco (DOC) wytwarzane z podsuszanych winogron.

Greco daje wina o silnej kwasowości. Wytrawne są bardzo orzeźwiające, o aromacie brzoskwiń, moreli, zielonych jabłek i świeżych cytryn. Z czasem pojawiają się w nim zapachy karmelowo - orzechowe, ale uwaga – wytrawne greco nie powinno być długo przetrzymywane, ponieważ szybko się starzeje. Słodkie greco jest bardzo aromatyczne, pachnie kwiatami pomarańczy, ziołami i sianem.

Wytrawne wina z tej odmiany są dobrym dodatkiem do skorupiaków i ryb, z kolei słodkie świetnie łączą się ze wszystkimi deserami z dodatkiem orzechów, miodu i karmelu.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Neapol, wino białe, wino wytrawne, wino deserowe
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.