Szczep: Grüner Veltliner

Domem tego szczepu jest Austria, a właściwie, jeśli być skrupulatnym, to dawne Austro – Węgry – jest on bowiem popularny również na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji. Stamtąd pochodzą najlepsze wina tej odmiany. Są to zarówno proste, dość lekkie i wytrawne wina stołowe (często pijane na wiedeńskim Grinzingu lub Nuβdorfie heurigery), jak i bardziej dojrzale i krągłe kilkulatki.

W smaku, wina z tej odmiany są silnie kwasowe, cytrusowe i jabłkowe z dodatkiem pieprzu. Wersje młode i podstawowe mają także wyraźną, słonawą mineralność. Wraz z dojrzewaniem, smak ewoluuje – zamiast zielonych pojawiają się jabłka żółte, obok nich morele czy nawet orzechy włoskie (w przypadku win beczkowanych) i pełniejsza, bardziej tłusta struktura.

Grüner veltliner jest bardzo wszechstronnym winem kulinarnym pasującym do słodkowodnych i morskich ryb pod różnymi postaciami, owoców morza, zaś bardziej dojrzale i beczkowane wersje bardzo dobrze funkcjonują w towarzystwie potraw kuchni dalekowschodniej. I – co wydaje się oczywiste – zamawiając w Wiedniu tamtejszego schnitzla można popić go nie tylko pilznerem Ottakringera, ale również G-Veltlinerem.
Słowa kluczowe: Austria, białe, wytrawne, ryby, owoce morza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.