Szczep: Gewürztraminer

Odmiana często określana „typowo kobiecą”, która ma tyle samo wielbicieli, co zajadłych przeciwników. Pierwsi zachwycają się pięknym, różano – miodowo – przyprawowym bukietem, drudzy uważają go za bardziej duszący, niż piękny i wytykają smakową pustkę, którą zakrywa. Nie zmienia to jednak faktu, że traminer należy do grupy najpopularniejszych szczepów winorośli, warto więc poświęcić mu nieco uwagi.

Jego rodowód wywodzi się z pogranicza Francji i Niemiec, choć istniały także teorie głoszące, że jego ojczyzną jest Tyrol Południowy (w Alto Adige znajduje się miasteczko Tramin), jednak badania DNA stanowczo wykluczyły to przypuszczenie. Jako regiony upraw na ogół wskazuje się Alzację, wspomniany już Tyrol Południowy, Niemcy, jednak spore areały nasadzeń tej odmiany znajdują się także na Ukrainie, w Mołdawii i na Węgrzech. Poza Europą występuje w USA i Australii.

Charakterystyczna cechą gewürztraminerów jest ich słodki, korzenny aromat (przedrostek gewürz- oznacza przyprawę) często połączony z wytrawnym, niekiedy wręcz słonawym i oleistym smakiem. Poza przyprawami można wyczuć tu liczi, kwiat dzikiej róży, miód, akację czy cytrusy. Oprócz wersji wytrawnych produkuje się także deserowe traminery z owoców z późnego zbioru, lub botrytyzowanych.

Gewürztraminer bardzo dobrze łączy się z potrawami azjatyckimi, zwłaszcza dalekowschodnimi. Warto pić je także do bożonarodzeniowych deserów.
Słowa kluczowe: słodkie, wytrawne, Niemcy, Francja, Włochy, Mołdawia, deserowe, kuchnia azjatycka, przyprawy, róża, Boże Narodzenie
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.