Szczep: Cabernet Franc

Stara odmiana typowa dla zachodniej i centralnej Francji (Bordeaux, Dolina Loary). W wyniku spontanicznej krzyżówki stała się jednym ze szczepów rodzicielskich dwóch ważnych odmian – merlot i cabernet sauvignon. Spoglądając na historię winogrodnictwa można stwierdzić, że dzieci przyćmiły sławą rodzica, jednak jeśli chodzi o popularność międzynarodową, franc nie ma się czego wstydzić. Wprawdzie Francja wciąż jest jego matecznikiem, tym niemniej spore uprawy tej odmiany znajdują się we Włoszech, na Węgrzech, w USA, Chile i RPA.

Jeśli chodzi o charakterystyczne cechy wina z tej odmiany, to lokują się one mniej więcej w połowie drogi między merlotem a cabernet sauvignon. Wino to jest dość lekkie, o sporej kwasowości, umiarkowanie intensywnej barwie i mało agresywnych taninach. Wyróżnia się silnym aromatem papryki (tak zielonej, jak czerwonej) wspartej czerwonymi owocami (truskawką i wiśnią) oraz specyficznym zapachem żwiru i kamieni. W cieplejszym klimacie silniejszy od wiśniowego jest zapach maliny.

Cabernet franc występuje solo oraz w kupażach. Z tych ostatnich najbardziej znana jest mieszanka bordoska, jednak ona nie zamyka listy – ta odmiana znalazła także uznanie na Węgrzech, gdzie wchodzi w skład bikavéra Dobierając potrawy do tego wina dobrze sięgnąć po wieprzowinę – tak na zimno, jak na gorąco.
Słowa kluczowe: Francja, Węgry, Włochy, Chile, wino czerwone, wytrawne, wieprzowina
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo