Szczep: Blaufränkisch

Środkowoeuropejski szczep winorośli występujący pod kilkoma innymi nazwami – kékfrankos, frankovka czy lemberger. Szczególnie popularny w Austrii, na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji, z tych powodów można by go określić jako po-austrowęgierski. Poza tą częścią Europy, jego nasadzenia można odnaleźć w Wirtembergii, na Bałkanach, we Włoszech czy USA (stan Waszyngton). Blaufränkisch jest sprzedawany jako wino jednoszczepowe, bywa także używany do tworzenia kupaży – najbardziej znanym jest w Polsce Egri Bikaver.

Wina produkowane z tej odmiany są dość zróżnicowane stylistycznie. Mogą być zarówno lekkie i kwasowe, przeznaczone do szybkiej konsumpcji, jak i dużo bardziej poważne, dojrzewające w beczkach, o mocnej, pełnej strukturze i miękkich taninach. W aromacie czuć czerwone porzeczki, wiśnie i czarne jagody (jak kto woli – borówki). W bardziej dojrzałych pojawiają się mocniejsze akcenty ziemiste.

Blaufränkisch bardzo dobrze zgrywa się z kuchnia typową dla naszego regionu – czerwonym mięsem z sosem, jarzynami i dodatkiem węglowodanowym, dlatego dobrze będzie pasować do wszelkich gulaszy. Dobrze sprawdza się także w przypadku jagnięciny oraz grillowanych mięs.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: kékfrankos, frankovka, lemberger
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.